piątek, sierpnia 26

Olej jojoba a problemy wysuszonej skóry.

W okresie, gdy nasza skóra jest już - w przeciwieństwie do nas - lekko zmęczona wakacjami warto zastosować kurację olejami lub kremami zawierającymi oleje do jej odżywienia.
Dziś o oleju jojoba tak powszechnym w kosmetykach. Co o nim wiemy?

Przezroczysty o złotym zabarwieniu, pachnący orzechem, roślinny olej z nasion Simmondsii kalifornijskiej zwanej po prostu Jojoba.

Zawiera m.in.:
  • kwasy tłuszczowe, 
  • fitosterole, 
  • witaminy A i E, 
  • oraz witaminę F, 
  • ale też skwalen działający bakterio i grzybobójczo, co pozwala na stosowanie go w przypadku cery trądzikowej, bo łagodzi stany zapalne skóry.

Nie jełczeje, dlatego może być długo przechowywany, co ma wielkie atuty w kosmetyce.

Jest zbliżony do sebum wydzielanego przez naszą skórę, dlatego tak dobrze służy naszej skórze gdy jest ona wysuszona po słonecznych wakacjach, odwodniona ale i wtedy, gdy się już starzeje.

Może być nawet stosowany po poparzeniach skóry do jej odnowienia.

Olej jojoba zastosowany na skórę tworzy okluzję, powiedzmy potocznie formę opatrunku, jednocześnie wnika w głębsze warstwy skóry wygładzając ją i nadając sprężystości.

Jest polecany przy powstawaniu rozstępów także
i u kobiet w ciąży.
Dzięki swym właściwościom natłuszczającym, bardzo często stosuje się go jako składnik odżywek do włosów i paznokci, olejków do kąpieli i masażu. Jest także nośnikiem perfum, sprawia przy tym, że zapach się dłużej ulatnia i przez to utrzymuje dłużej na skórze.


Podobnie służą do lepszego odżywienia i odnowienia skóry po jej przesuszeniu olej arganowy, o którym już pisałam wcześniej, oliwy z oliwek czy masła shea.

aptekareczka