Miodzio, miodek...Niemal wszyscy lubimy miód.
Ale z czym to się je? Z czego to jest?
Przede wszystkim - ta pyszna słodycz, wytwarzana jest przez pszczoły (Apis mellificata).
Zbierają nektar z miododajnych kwiatów ale też z niektórych wydzielin drzew iglastych.
Stąd mamy różne gatunki miodów.
W Polsce miododajny jest m.in. rzepak, koniczyny, gryka, lipa, wrzosy.
Składniki miodu to głównie:
stosowany jest w przeziębieniach,
dodaje energii, co ważne dla sportowców i pracujących umysłowo,
jest przy tym wysoce kaloryczny, co może być z kolei minusem dla osób stosujących diety odchudzające,
ma też właściwości antybiotyczne, dlatego można go stosować na rany w postaci plastrów i maści.
Już w starożytnym Egipcie
Kleopatra zażywała kąpieli w miodzie i oślim mleku aby zachować piękno
i młodość. Podobnie Poppea - żona cesarza Nerona, robiła sobie okłady na twarz - prototyp maseczek -
z mieszaniny miodu i mleka.
Kosmetyki z miodu są dobre dla cery suchej, odwodnionej, odżywiają skórę i pomagają się jej odnowić, działają przeciwzmarszczkowo.
Znane są obecnie szampony, kremy do rąk, twarzy, czy balsamy dla całego ciała. Nic tylko korzystać z tego smakołyku!
A taka ciekawostka dla dorosłych: miód w starożytności wchodził w skład środków antykoncepcyjnych, ucierało się go razem z korą akacji i daktylami. Hmm tak się po cichu zastanawiam, czy to działało...
aptekareczka
Ale z czym to się je? Z czego to jest?
Przede wszystkim - ta pyszna słodycz, wytwarzana jest przez pszczoły (Apis mellificata).
Zbierają nektar z miododajnych kwiatów ale też z niektórych wydzielin drzew iglastych.
Stąd mamy różne gatunki miodów.
W Polsce miododajny jest m.in. rzepak, koniczyny, gryka, lipa, wrzosy.
Składniki miodu to głównie:
-cukier inwertowany (70-80%), powstaje po przemianach fermentacyjnych przewodu pokarmowego pszczół;
-sacharoza, maltoza;
-kwasy organiczne;
-substancje białkowe;
-barwniki;
-enzymy;
-witaminy A,B,C;
-woda.
Jakie są zdrowotne właściwości miodu?
Powinny go jeść osoby o osłabionym mięśniu sercowym,
dobrze działa na wątrobę,
stosowany jest w przeziębieniach,
dodaje energii, co ważne dla sportowców i pracujących umysłowo,
jest przy tym wysoce kaloryczny, co może być z kolei minusem dla osób stosujących diety odchudzające,
ma też właściwości antybiotyczne, dlatego można go stosować na rany w postaci plastrów i maści.
Miód
odżywia skórę, stosuje się go w kosmetyce.
i młodość. Podobnie Poppea - żona cesarza Nerona, robiła sobie okłady na twarz - prototyp maseczek -
z mieszaniny miodu i mleka.
Kosmetyki z miodu są dobre dla cery suchej, odwodnionej, odżywiają skórę i pomagają się jej odnowić, działają przeciwzmarszczkowo.
Znane są obecnie szampony, kremy do rąk, twarzy, czy balsamy dla całego ciała. Nic tylko korzystać z tego smakołyku!
A taka ciekawostka dla dorosłych: miód w starożytności wchodził w skład środków antykoncepcyjnych, ucierało się go razem z korą akacji i daktylami. Hmm tak się po cichu zastanawiam, czy to działało...
aptekareczka
Poproszę coś na jesienną chandrę i osłabienie.
OdpowiedzUsuń