WITAMINKI
O witaminach dużo się gada i kupuje suplementy diety. Ale...nie bardzo wiadomo, po co nam one do szczęścia i za co odpowiadają. Nie bardzo też wiadomo czy potrzebne są nam wszystkie witaminki, pierwiastki i minerały czy tylko niektóre.
Kupujemy tableteczkę, połykamy i niby jesteśmy naładowani zdrowiem. Mało tego zauważyłam, że często - głównie panie - kupują witaminki na włosy, a osobno jeszcze jakieś ogólnie wzmacniające. A przecież ich skład się powtarza i nie ma potrzeby łykać wszystkiego.
Słów więc kilka o witaminkach....:)
-to składniki prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pod względem chemicznym, to bardzo różne związki, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, za wyjątkiem witaminy D.
Muszą być dostarczane z pożywieniem.
Oficjalnie jest ich 13:
- rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K,
- rozpuszczalne w wodzie B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C.
WITAMINA B1 -TIAMINA
wyizolował ją biochemik polskiego pochodzenia Kazimierz Funk.
Brak tej substancji wywołuje śmiertelną chorobę beri beri*, zaburzenia układu nerwowego, niewydolności krążenia a także zaburzenia układu pokarmowego.
*choroba Beri-Beri występuje głównie w rejonach, gdzie podstawą żywienia jest niewzbogacony biały ryż lub biała mąka. Objawia się nadmiernym zmęczeniem, drażliwością, brakiem koncentracji i łaknienia. W późniejszym stadium prowadzi do zaburzeń neurologicznych i sercowych.
Tiamina jest jedną z najmniej trwałych witamin, ulega niszczeniu podczas produkcji żywności.
Dzieje się tak przy podwyższonej temperaturze, utlenianiu, procesie przemiału zbóż, przy stosowaniu siarczanów jako konserwantów.
Jej przyswajanie zmniejszają też surowe ryby, kawa i herbata.
Witamina B1 jest niezbędna do prawidłowego prowadzenia przemian zapewniających energię życiową, to tzw. koenzym, bierze udział w oddychaniu komórkowym i przemianach węglowodanów. Zapotrzebowanie dobowe na nią to ok. 2 mg.
Źródła witaminy B1
-drożdże,
-pestki słonecznika,
-groch - suche nasiona
-kiełki pszenicy,
-orzechy pistacjowe,
-szynka wieprzowa,
-fasola - suche nasiona,
-kasza gryczana,
-mąka pełnoziarnista,
-orzechy laskowe,
-ryż naturalny - brązowy,
-groszek,
-wątroba.
-orzechy pistacjowe,
-szynka wieprzowa,
-fasola - suche nasiona,
-kasza gryczana,
-mąka pełnoziarnista,
-orzechy laskowe,
-ryż naturalny - brązowy,
-groszek,
-wątroba.
A najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny ;)
aptekareczka
Komentarze
Prześlij komentarz