Ostatnimi czasy bardzo często słychać o glutenie. Można
rzec, że panuje era uczuleń na gluten.
Nie wiem do końca na ile te badania są potwierdzone
klinicznie a ile to wyniki testów alergicznych, które należy weryfikować.
Zgłębiłam więc temat z ciekawości. Jak to jest z tym glutenem?
Gluten to rodzaj białka, występuje w zbożach tj.:
pszenica, owies, jęczmień, żyto, orkisz, pszenżyto.
A od tych zbóż pochodzą m.in.:
mąka,
otręby,
płatki, musli,
chleby, ciasta
pizza, makarony,
a nawet piwo, whisky, gin,
kawa zbożowa.
Dlaczego gluten szkodzi?
Gluten może być przyczyną reakcji alergicznych, problemów trawiennych a także prowadzić do celiakii*.
.
*Jest to choroba, w której mamy do czynienia z zaburzonym
wchłanianiem pokarmów i stanami zapalnymi błony śluzowej jelit, można
powiedzieć rodzaj silnej alergii na gluten. Pod wpływem właśnie glutenu i jego
fermentacji w jelitach może dojść do zanikania kosmków jelitowych, które
pokrywają błonę śluzową przewodu pokarmowego. Ta nietolerancja ujawnia się u
osób podatnych genetycznie. Chorują na nią najczęściej dzieci poniżej 5 roku życia ale
zachorowania wykrywa się też a nawet głównie między 35 a 55 rokiem życia.
Wykrywa się ją przez odpowiednie testy z krwi i badania
kliniczne, na które kieruje lekarz - o ile istnieje podejrzenie takiej choroby.
A oto objawy nietolerancji
glutenu a w efekcie celiakii:
u dorosłych: u dzieci:
częste wzdęcia, bóle brzucha,
gwałtowne chudnięcie, naprzemiennie zaparcia i biegunki,
niedokrwistość, krzywica,
zmęczenie, niski wzrost
osłabienie,
opryszczkowe zapalenie skóry, afty,
nietolerancja laktozy.
Najskuteczniejsza terapia to dieta bezglutenowa przez
całe życie.
Warte uwagi jest to, że malutkim dzieciom powinno się wprowadzać gluten np.: w postaci kaszek, kleików w 5-6 miesiącu ich życia. Zaczynając od małych porcji a najlepiej, gdy dzieciątko jest jeszcze karmione piersią. Zmniejsza to ewentualne uczulenia na ten składnik diety.
W tej chwili mamy na rynku szeroką gamę produktów
bezglutenowych, dostępnych już w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową
żywnością, marketach i niektórych aptekach.
Dodam, że niektóre objawy mogą być po prostu efektem naszego nieprawidłowego odżywiania, nie zawsze jest to od razu reakcja alergiczna na gluten :).
aptekareczka
Świetny post :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek na temat diety bezglutenowej.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńChętnie zajrzę proszę podać swą stronę. :)