Alergia.
Tę przypadłość ma już ok 35% ludzi, szacuje się, że za 10 lat będzie nią opanowana połowa mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych.
Tę przypadłość ma już ok 35% ludzi, szacuje się, że za 10 lat będzie nią opanowana połowa mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych.
Kto na nią raz zachoruje, to się z nią nie rozstanie do
końca życia. Mało tego jest dziedziczna.
A tak naprawdę, jest to obrona naszego organizmu przed
ciałem obcym. Walka jaką toczy nasz układ odpornościowy wytwarzając
przeciwciała do unieszkodliwienia alergenu. Jest to reakcja zbyt silna w
stosunku do zagrożenia, dlatego występują objawy chorobowe - stany zapalne. Efekty
widoczne na zewnątrz są niezwykle uciążliwe. Są to:
-wysięk z nosa,
zaczerwienienie, swędzenie skóry, skurcz oskrzeli, kaszel, wysypka, łzawienie
oczu, zapalenie spojówek, osłabienie, znużenie, może nawet doprowadzić do
astmy.
Alergia może mieć łagodniejsze objawy lub przyjmować ostrą
postać aż do wstrząsu anafilaktycznego włącznie.
A co nas uczula ?
Pyłki drzew, traw, chwastów.
W zasadzie
wywołują alergię sezonowo. Wiatr łatwo przenosi pyłki nawet do 100 metrów. Wystarcza
ok 50 pyłków na metr sześcienny (takie stężenie już jest uważane za wysokie), żeby
uczulić.
luty, marzec - pyli leszczyna, olcha
marzec, kwiecień topola
kwiecień, maj - brzoza, buk, dąb
maj-lipiec –trawy
od lipca do końca września - chwasty (bylica, babka,
pokrzywa, komosa biała)
Roztocze
kurzu domowego
Alergenem są
odchody tych mikroskopijnych pajęczaków, które żywią się ludzkim i zwierzęcym
naskórkiem. Najwięcej jest ich w łóżku, lubią wilgoć i ciepło, niewietrzone
mieszkania. Są też w dywanach, tapicerowanych meblach, wykładzinach. Uczulają cały
rok.
Zarodniki grzybów
pleśniowych
Najwięcej ich w
lecie, przy wilgotności powyżej 70%, i temp do 35 stopni Celsjusza. Występują w
źle wentylowanych, wilgotnych pomieszczeniach tj., łazienki, piwnice,
klimatyzatory, kurz, źle przechowywane jedzenie, w ziemi do kwiatów
doniczkowych.
Zwierzęta (głównie koty, psy, ptaki)
Alergeny są
głównie w ślinie, moczu, odchodach i wydzielinie gruczołów łojowych,
przenoszone są na sierści zwierzątek. Tego typu uczulenie dotyka co 10 osobę!
Pożywienie
Białko jaj,
orzeszki ziemne, ryby, mleko, konserwanty (siarczyny, barwniki, kwas
benzoesowy), niemowlęta i dzieci do 3 roku życia głównie uczulone są na białko
mleka krowiego. Mogą też uczulać truskawki, sery żółte i pleśniowe, wino
czerwone, konserwy rybne niektóre wędliny.
Każdy alergik po
obserwacjach swojego samopoczucia raczej wie czego powinien unikać.
Zdarzają się
ponoć alergie także na ludzi…;) ale o tym i o przeciwdziałaniu alergii innym
razem.
aptekareczka
Komentarze
Prześlij komentarz