Czas na popołudniową kawkę. Pupa na kanapie, nóżki na stole, świeża, gorąca, kawa, w dużym kubku.
Czarna, bez cukru, koniecznie parzona, może być z odrobiną mleka - chociaż ponoć to niezdrowe, ale jakie smaczne. Pycha. I łyk i uśmiech i drugi łyk...
Ma specyficzny smak i piękny aromat a przy tym relaksuje, pobudza, wprawia w ożywienie.
Ma to związek z kofeiną. Oprócz kawy występuje w ponad 63 gatunkach roślin m.in. w liściach herbaty, owocach guarany, nasionach kakaowca i orzeszków koli.
Ma też zastosowanie w lekach, napojach energetyzujących, kosmetykach.
A jak działa na nasz organizm ??
-POBUDZA I ZWIĘKSZA AKTYWNOŚĆ, ZNOSI ZMĘCZENIE.
Wszystko zależy od pobranej dawki. W dawkach od 100-600 mg
-DZIAŁA MOTYWUJĄCO I ZWIĘKSZA SPOSTRZEGAWCZOŚĆ - stąd jej zastosowanie w napojach energetyzujących i lekach pobudzających koncentrację i pamięć.
-POBUDZA OŚRODKI WEGETATYWNE CZYLI: oddechowy, naczynioruchowy, zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników, co powoduje ożywienie i lepszą pracę mózgu i organizmu.
NIE MA JEDNAK SAMYCH ZALET BO W WIĘKSZYCH DAWKACH MOŻE DZIAŁAĆ ODWROTNIE.
Już powyżej 2 gramów powoduje: bezsenność, drżenie mięśni, zaburzenia układu sercowo naczyniowego, może nawet upośledzać koordynację ruchową i zaburzenia oddechu.
Można ją przedawkować, odczuwając przy tym nerwowość, lęk i pogorszenie nastroju.
Zatem wszystkow umiarze :) - jak zwykle zresztą.
Najnowsze badania pokazują, że picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby typu Alzheimera i Parkinsona.
Jednak kofeina może uzależniać, a jej odstawienie przynosi efekty jak po nałogach innego typu.
Połączenie kofeiny i alkoholu, czyli np.: częste drinki z "colą", zwiększają stopień upojenia alkoholowego i zmniejszają czas reakcji.
Kofeina działa też moczopędnie, przy dużych ilościach wypijanej kawy częściej biegamy do WC, co za tym idzie wypłukujemy z siebie toksyny ale i minerały. Dlatego w reklamach, tak często proponuje się preparaty magnezowe, które mają uzupełnić te pierwiastki.
Nie przeszkadza to nic a nic w piciu kawy i herbaty czy innych napojów kofeinowych. Obecnie spożycie kofeiny to około 120 000 ton rocznie.
Gatunków i rodzajów kawy też jest niemało. Miejsca do jej picia - kawiarnie, kawiarenki, tralalala, mają do zaoferowania pyszne dodatki, cynamony, ciasteczka, atrakcyjne przybrania i kawowe malowidła w filiżance.
Osobiście uwielbiam przyrządzaną mi przez Kogoś poranną kawę - jest najpyszniejsza, o śniadaniu nie wspominam ;)
Smacznego - aptekareczka
Czarna, bez cukru, koniecznie parzona, może być z odrobiną mleka - chociaż ponoć to niezdrowe, ale jakie smaczne. Pycha. I łyk i uśmiech i drugi łyk...
Ma specyficzny smak i piękny aromat a przy tym relaksuje, pobudza, wprawia w ożywienie.
Ma to związek z kofeiną. Oprócz kawy występuje w ponad 63 gatunkach roślin m.in. w liściach herbaty, owocach guarany, nasionach kakaowca i orzeszków koli.
Ma też zastosowanie w lekach, napojach energetyzujących, kosmetykach.
A jak działa na nasz organizm ??
-POBUDZA I ZWIĘKSZA AKTYWNOŚĆ, ZNOSI ZMĘCZENIE.
Wszystko zależy od pobranej dawki. W dawkach od 100-600 mg
- PRZYSPIESZA TOK MYŚLI,
- POBUDZA UKŁAD NERWOWY, SKRACA ANALIZĘ MYŚLI,
- POBUDZA UKŁAD NERWOWY, SKRACA ANALIZĘ MYŚLI,
-POBUDZA OŚRODKI WEGETATYWNE CZYLI: oddechowy, naczynioruchowy, zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników, co powoduje ożywienie i lepszą pracę mózgu i organizmu.
NIE MA JEDNAK SAMYCH ZALET BO W WIĘKSZYCH DAWKACH MOŻE DZIAŁAĆ ODWROTNIE.
Już powyżej 2 gramów powoduje: bezsenność, drżenie mięśni, zaburzenia układu sercowo naczyniowego, może nawet upośledzać koordynację ruchową i zaburzenia oddechu.
Można ją przedawkować, odczuwając przy tym nerwowość, lęk i pogorszenie nastroju.
Zatem wszystkow umiarze :) - jak zwykle zresztą.
Najnowsze badania pokazują, że picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby typu Alzheimera i Parkinsona.
Jednak kofeina może uzależniać, a jej odstawienie przynosi efekty jak po nałogach innego typu.
Połączenie kofeiny i alkoholu, czyli np.: częste drinki z "colą", zwiększają stopień upojenia alkoholowego i zmniejszają czas reakcji.
Kofeina działa też moczopędnie, przy dużych ilościach wypijanej kawy częściej biegamy do WC, co za tym idzie wypłukujemy z siebie toksyny ale i minerały. Dlatego w reklamach, tak często proponuje się preparaty magnezowe, które mają uzupełnić te pierwiastki.
Nie przeszkadza to nic a nic w piciu kawy i herbaty czy innych napojów kofeinowych. Obecnie spożycie kofeiny to około 120 000 ton rocznie.
Gatunków i rodzajów kawy też jest niemało. Miejsca do jej picia - kawiarnie, kawiarenki, tralalala, mają do zaoferowania pyszne dodatki, cynamony, ciasteczka, atrakcyjne przybrania i kawowe malowidła w filiżance.
Osobiście uwielbiam przyrządzaną mi przez Kogoś poranną kawę - jest najpyszniejsza, o śniadaniu nie wspominam ;)
Smacznego - aptekareczka
Kawa... uwielbiam! Niestety pić jej nie mogę przez problemy żołądkowe. Długo szukałam dobrej dla mnie alternatywy - zależy mi zarówno na smaku, jak też na dawce, która mnie pobudzi o poranku. Chciałabym podzielić się z Wami moim odkryciem - to kawa Gentile: http://www.i-apteka.pl/product-pol-47363-BRISTOT-Gentile-kawa-przyjazna-dla-zoladka-250g.html - pobudza, świetnie smakuje, a do tego nie drażni żołądka. Pewnie zastanawiacie się, jak to możliwe - otóż, kawa została poddana procesowi odwoskowywania i to sprawiło, że jest łagodna dla żołądka. Jeśli też macie problemy żołądkowe po tradycyjnej kawie, to zdecydowanie polecam tę kawę :) Na pewno wam posmakuje, tak jak i mi! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń