Ostatnio na "domówce", mój fantastyczny kolega, pasjonat gotowania, smakosz światowych potraw
i dobrych trunków - uraczył nas miodem. Ba! - nawet kilkoma rodzajami miodu.
Zrobił nam swoisty test smaków. Wstyd się przyznać, poległam na wydawałoby się najpowszechniejszym lipowym...
Można by pomyśleć wielkie mi to - taki miód. Może to i nic nadzwyczajnego aleee zdałam sobie przy tym sprawę, że miodów jest chyba tysiące rodzajów, każdy ma inną barwę, smak i nawet zapach, każdy ma inne właściwości. Nie ma się co dziwić Kubusiowi Puchatkowi, że od miodu głupieje ;).
i dobrych trunków - uraczył nas miodem. Ba! - nawet kilkoma rodzajami miodu.
Zrobił nam swoisty test smaków. Wstyd się przyznać, poległam na wydawałoby się najpowszechniejszym lipowym...
Można by pomyśleć wielkie mi to - taki miód. Może to i nic nadzwyczajnego aleee zdałam sobie przy tym sprawę, że miodów jest chyba tysiące rodzajów, każdy ma inną barwę, smak i nawet zapach, każdy ma inne właściwości. Nie ma się co dziwić Kubusiowi Puchatkowi, że od miodu głupieje ;).
O miodzie ("Miód płynne złoto") wprawdzie już co nieco pisałam ale tym razem podpowiem na jakie dolegliwości który zastosować.
Miód lipowy - uznawany za najlepszy, działa napotnie, pomaga przy przeziębieniach, stosuje się go w zapaleniu górnych dróg oddechowych, ma właściwości wykrztuśne i antybiotyczne.
Najnowsze badania nad właściwościami tego słodkiego specyfiku pokazały, że miód lipowy pomaga w zwalczaniu gronkowców i paciorkowców, pałeczek Eschericha coli i niektórych drożdżaków.
Najnowsze badania nad właściwościami tego słodkiego specyfiku pokazały, że miód lipowy pomaga w zwalczaniu gronkowców i paciorkowców, pałeczek Eschericha coli i niektórych drożdżaków.
Miód gryczany - należy do miodów ciemnych; szczególnie korzystnie działa na serce, układ krążenia, przy miażdżycy.
Miód rzepakowy - jasna barwa, charakterystyczne jest to, że po skrystalizowaniu wygląda jak smalec (to określenie mojego kolegi) dobry na trzustkę, wątrobę, na trawienie.
Miód wrzosowy - ciemny, nieco grudkowaty, charakterystyczny smak polecany szczególnie panom - przy problemach z prostatą, a ogólnie dobry na choroby dróg moczowych i nerek.
Miód akacjowy - działa osłonowo na żołądek, przeciw zgadze, a także przeciw powstawaniu kamieni, może być stosowany przy chorobie wrzodowej.
Jest też miód spadziowy (z drzew iglastych lub spadziowy z drzew liściastych) zbierany przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach owadów (mszyc, czerwiów) zmieszanych z wyciekającymi sokami z rośliny. Miód ten działa m.in.: korzystnie na stawy, układ nerwowy,
Dodam, że miód odtruwa organizm, pomaga w regenerowaniu wątroby, wzmacnia organizm po wysiłku i przy zmęczeniach.
Cóż dodać po prostu miodzio!
Komentarze
Prześlij komentarz