Łapmy słońce.
Bo oprócz tego, że daje nam energii, poprawia samopoczucie, to na dodatek pomaga nam produkować witaminę D.
Już 15 minut dziennie, podczas wystawiania naszego ciała na działanie promieni słonecznych - przez skórę syntetyzuje się właśnie cholekalcyferol (D3).
Witamina D:
- pomaga w utrzymaniu zdrowych, mocnych kości i zębów przez regulowanie gospodarką wapnia i fosforu;
- zapobiega krzywicy i osteoporozie,
- korzystnie działa na układ nerwowy i mięśniowy.
Najnowsze badania wskazują, że witamina D wpływa na wiele reakcji w naszym organizmie a w tym przeciwnowotworowo, przeciw chorobom sercowo - naczyniowym, bierze udział w regulowaniu insuliny i niektórym dolegliwościom neuropsychiatrycznym - w tym przeciw depresji.
Przy niedoborze można odczuwać sztywność stawów, bóle mięśni, bóle pleców, próchnicę, kurcze mięśni, wypadanie włosów, apatię.
Dawka dobowa powinna wynosić od 400 - 1000j.
Z żywności witaminę D można znaleźć w łososiu, śledziach, makreli, ostrygach, jajach, serze białym, mięsie a lepiej przyswajalna jest w towarzystwie tłuszczów.
Małym dzieciaczkom, żeby zapobiegać krzywicy podaje się witaminę D3* w kroplach lub kapsułkach, w jednorazowej dawce 400j.
Dla dorosłych są tabletki m.in.: Vigantoletten, ale też w preparatach złożonych np. z wapniem lub witaminą A.
*witamina D3 cholekalcyferol (naturalnie pochodzenia zwierzęcego);
*witamina D2 ergokalcyferol ( pochodzenie roślinne gł.z drożdży);
aptekareczka
Komentarze
Prześlij komentarz