Czy obfita kolacja wigilijna i potrawy na stole świątecznym mogą być zdrowe?
Szukam zalet. Po pierwsze przed kolacją oczyszczamy się, pościmy by móc delektować się pierogami, grochem z kapustą, karpiem, śledziem, barszczem lub zupą fasolową, a na deser... kutia, makówki czy moczka.
Barszcz - poprawia krew,
kapusta - dawka witaminy C,
kompot z suszonych owoców a zwłaszcza znajdujące się w nim śliwki - przyspiesza trawienie,
ryby, śledzie - duża dawka kwasów omega 3,
fasola - bogata w wapń, potas, fosfor, błonnik,
galareta z karpia - uelastycznia stawy,
groch - zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę i błonnik,
kutia, makówki, moczka, dodają energii!
Smakujmy potrawy i cieszmy się zdrowiem.
aptekareczka
P.S. A jeśli się przejesz, to przeczytaj co warto mieć w apteczce takie świąteczne S.O.S.
Wesołych i zdrowych świąt!!
A co w czasie karnawału? ;) Na pewno śledzie - czyli Omega 3. Są jeszcze jakieś ciekawe propozycje?
OdpowiedzUsuń