Kwas foliowy zwany też witaminą B9, acidum folicum.
Bardzo ważny składnik naszego organizmu, zwłaszcza w funkcjonowaniu układu nerwowego.
Bardzo ważny dla płodu szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży, gdyż zapobiega wadom cewy nerwowej, co może powodować wady rozwojowe dziecka. Warunkuje rozwój mózgu i nerwów.
Potrzebny do przyswajania białek i produkcji czerwonych krwinek.
Niedobór kwasu foliowego oprócz wad rozwojowych mózgu może prowadzić także do niedokrwistości i zahamowania wzrostu a także u dorosłych w zaburzeniach przewodu pokarmowego
Żródłem kwasu foliowego są warzywa i owoce:
- szpinak, brokuły, brukselka, kapusta włoska, jarmuż, pietruszka zielona, bób, sałata, szparagi, kalafior;
- awokado, kiwi, mango, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, jak również wątroba, jaja, drożdże;
- nasiona strączkowe, kiełki pszenicy, otręby,
Acidum folicum należy do grupy związków o podobnej budowie chemicznej tzw. folianów.
Objawy niedoboru:
anemia, egzema, spękane usta, niepokój, napięcie, brak energii, słaby apetyt, bóle brzucha, depresje.
Dzienne zapotrzebowanie na wynosi:
dla dzieci: 70-105 mikrogramów
młodzieży: 190-260 mikrogramów
dorosłych ok. 300 mikrogramów
kobiety w ciąży minimum 400 mikrogramów
Kobiety w ciąży a kwas foliowy
Kobiety w ciąży muszą przyjmować kwas foliowy syntetyczny, bo w samej diecie jest go za mało lub też ulega zniszczeniu podczas termicznego przygotowywania potraw.
U kobiet w ciąży suplementacja kwasu foliowego jest niezbędna, niedobory kwasu foliowego mogą bowiem prowadzić jak wspomniałam do wad cewy nerwowej, rozszczepu kręgosłupa i bezmózgowia.
Jeśli planujesz ciąże warto go przyjmować jeszcze przed poczęciem a potem do końca ciąży w dawce minimum 400 mikrogramów na dobę.
Leki to: Folik, Kwas foliowy (różne firmy), oraz liczne preparaty złożone.
Komentarze
Prześlij komentarz